دسترسی سریع


برای شرکت در تست ها و یا مشاهده نتایج و تفسیر آزمون ها از این بخش استفاده نمایید

نقش کمبود ویتامین B12 در فعالیت های روانشناختی

علائم روانی ناشی از کمبود ویتامین B12 از چند دهه پیش شناخته شده و توصیف گردیده است. گزارشات پیشین در بیشتر موارد با یافته های کنونی مطابقت دارند. به نظر می رسد که این علائم در چند گروه بالینی مجزا قرار می گیرند: کند شدن مغز؛ گیجی؛ تغییرات حافظه؛ هذیان، با یا بدون توهم؛ افسردگی؛ حالات روان پریشی حاد؛ و (به ندرت) حالتهای شیدایی و اسکیزوفرنی برگشت پذیر.

یافته های آزمایشگاهی نشان می دهند که تقریباً از هر هشت نفر، یک نفر کمبود ویتامین B12 دارد. بررسی های دیگری نشان داده اند که مشکلات مربوط به مهارت های حافظه و تفکر می تواند نشانه های کمبود ویتامین B12 باشد. ویتامین B12 یکی از ویتامین های ضروری است که بر سیستم های مختلف بدن تأثیر می گذارد.بسیاری از گزارش های مربوط به اختلالات روانپزشکی به دلیل کمبود آن، بیشتر بر بیماران میانسال و سالخورده تاکید داشته است.

دشوار بودن به یاد سپردن خاطرات یا تمرکز بر روی فعالیت های روزانه و کارهای شغلی می توانند با کمبود این ویتامین مهم و حیاتی مرتبط باشد. کمبود ویتامین B12 می تواند پیری روانشناختی را تسریع کند. به طور کلی، با بالا رفتن سن، کارکرد مغز ممکن است کاهش یابد. اما با این حال ، مصرف مقدار کافی ویتامین B12 می تواند این کاهش عملکرد را به تاخیر بیاندازد.

افزون بر آن کمبود ویتامین B12 ممکن است با تحریک پذیری، منفی گرایی، گیجی، فراموشی ، اختلال در تمرکز و توجه و بی خوابی همراه باشد. در حالی که اختلالات روانی که ممکن است در بیماران مبتلا به کمبود ویتامین B12 تشخیص داده شود، شامل افسردگی، اختلال دوقطبی، اختلال هراس، روان پریشی، و زوال عقل باشد. در بیماران بزرگسال، تصویر بالینی به ویژه ممکن است شامل علائم عاطفی یا روان پریشی باشد.
برخی پژوهش ها نشان داده اند که کمبود ویتامین B12 با کوچک شدن مغز و حتی بیماری آلزایمر ارتباط دارد. اما داشتن رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی حیاتی، از جمله 12 ، می تواند از کوچک شدن مغز جلوگیری کند.

بررسی دیگری نشان داد افرادی که دارای میزان بالاتری از امگا 3 ، ویتامین C ، D ، E به همراه ویتامین B هستند، نمرات بهتری در آزمایش عملکرد ذهنی به دست می آورند. غذاهای سرشار از ویتامین B12 شامل شیر کم چرب و فرآورده های شیری، حبوبات و غلات، گوشت گاو، ماهی آزاد و تخم مرغ هستند. غلات صبحانه غنی شده همچنین حاوی ویتامین B12 هستند. افرادی که در زمینه جذب و دریافت مقدار کافی ویتامین B12 مشکل دارند، شامل گیاهخواران ، افراد مسن و کسانی که دارای برخی اختلالات گوارشی مانند بیماری کرون هستند دچار کمبود ویتامین B12 می شوند.

در یک بررسی بر روی یک نوجوان 16 ساله پسر که دچار کمبود ویتامین B 12 بود، علائم اختلال خلقی مختلط با ویژگی های روان پریشی، گزارش گردید. عمده ترین شکایات وی عبارت بودند از "تحریک پذیری، رفتار واپس گرایانه، بی تفاوتی، گریه و فرار که به مدت یک سال به طول انجامید. هیچ عامل استرس زایی در زندگی وی وجود نداشت. بیمار گیاه خوار نبود. سابقه پزشکی گذشته وی و سابقه خانوادگی طبیعی بود. در معاینه عصبی سفتی در هر دو شانه، سفتی در آرنج چپ، مشکلات دو طرفه هماهنگی و در معاینه مخچه، کاهش نوسان بازوها و صورت ماسک دار مشاهده شد. ارزیابی های آزمایشگاهی طبیعی بود.

وی به دلیل کمبود ویتامین B12 با اختلال خلقی با ویژگیهای مخلوط و روانگردان تشخیص داده شد. اما دو هفته پس از درمان هیچ ویژگی روان پریشی را نشان نمی داد. آزمایشات مخچه طبیعی بود. میزان ویتامین B12 افزایش یافت و درمان تزریقی ویتامین B12 با تزریق ماهانه به مدت 3 ماه ادامه یافت. وی 6 ماه دیگر تحت مراقبت ماهانه قرار داشت و علائم روانی در آخرین ارزیابی مجدداً عود نکرد. علیرغم محدودیت ها، این مورد ممکن است بر این مشاهده تأکید کند که اختلالات خلقی با ویژگی های روان پریشی ممکن است پیامد کمبود ویتامینB12 در کودکان و نوجوانان باشد.